Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam kontek kenal, Salam kontek perdana
dari EOCM 536CR / EOCM 036 WP / 9W2ECS / TDM E-MS
Sudi2kan lah menjadi sahabatku, biar pun tak mengenali pada asalnya, kita tak akan kenal mengenal sekiranya tidak memulakan dahulu.

Sekiranya ada kekurangan dan terkasar bahasa aku mohon ampun dan maaf.
Komen dari anda amatlah di hargai, ikhlas : mdshaari

EXORA OWNERS' CLUB MOTORSPORT ( EOCM )

Penerangnan

Exora Owners' Club Motorsport ( EOCM ) adalah sebuah kelab yang di daftarkan bawah akta Pesuruhjaya Sukan Malaysia ( PJS ) di bawah naungan Kementerian Belia Sukan ( KBS ) pada 05 APRIL 2012. No. Sijil 5337/2012. Yuran keahlian peserta adalah sebanyak RM30.00 bagi keahlian SEUMUR HIDUP, tiada yuran bulanan atau tahunan.

Cara2 menjadi ahli

1.Daftar Ahli Forum | 2.Muat turun Terma dan Syarat serta Borang Keahlian | 3.Lengkapkan Borang Keahlian dan Scan | 4.Penghantaran Borang boleh melalui Sesi Teh Tarik sambil mengenali rakan dan Cip di kawsan ANDA atau boleh juga EMEL kan ke mdshaari.hassan@gmail.com | Saya akan REPLY.

Cari Blog Ini

Rabu, Oktober 03, 2012

TETAPKAN FREKUENSI & SIMPAN SEBAGAI MEMORI CHANNEL - HANDY TALKIE UV-5R.

KELUARAN DUAL BAND HANDY TALKIE YANG SEMAKIN DI GEMARI OLEH 
PENGGUNA RADIO IAITU BAOFENG UV-5R/ RONSON UV-8R / mSTAR M-UV1/ WACCOM

Sekadar ingin berkongsi cara untuk menetapkan frekuensi dan di simpan di memori channel. 

Untuk muat turun cara-caranya, sila klik link di bawah:
https://docs.google.com/open?id=0B97NNcASOIM7T21Id3Q2RXNvU1E

BAOFENG UV-5R/ RONSON UV-8R / mSTAR M-UV1/ WACCOM


Nota:  
RX – Recieving  TX- Transmitting
Sekiranya kita ingin tetapkan nama channel - haruslah menggunakan 
"PROGRAMMING CABLE + SOFTWARE UV - 5R

MUAT TURUN Programming Software 
https://docs.google.com/file/d/0B97NNcASOIM7WV9vN2ctbnZvX00/edit

DELETE CHANNEL
tekan "MENU" diikuti option 28, tekan MENU to CONFIRM.

SET SIMPLEK FREQ sementara
PASTIKAN berada dalam FREQ MODE, masukkan FREQ yang kita mahu, dan terus  boleh di gunakan   freq tersebut. 

Scanning FREQ
Tekan butang dan hold  *SCAN  dalam beberapa saat.  Butang ini juga digunakan untuk REVERSED.

Shortcut - tukar power transmitting  Low / High dan juga untuk Lock Keypad Handy :
Tekan 1 kali butang #(atau yang ada icon kunci) - kita boleh nampak di skrin "L"
bermakna kita menggunakan "LOW POWER" .
Tekan  butang #(atau yang ada icon kunci) dan Hold - untuk lock keypad - begitulah sebaliknya.


Harap sedikit sebanyak dapat membantu rakan2, dan sekiranya ada yang harus di perbetulkan atau ingin di tambah baik. Silalah beri tunjuk ajar supaya semua dapat belajar termasuk ambo.

Selamat mencuba. Sekian. Terima kasih. 73.

mdshaari @ EOCM536
9W2ECS / TDM EMS
http://www.mzmedianet.blogspot.com

Berminat untuk mendapatkan M-UV1 / RONSON UV-8R / BAOFENG UV-5R 
sila email saya   mdshaari.hassan@gmail.com

24 ulasan:

Yus Asama berkata...

Saya mengunakan model uv-8r...masih x faham dengan dual band dual monitor....boleh terangkan sikit...hehehee...salam cctc perdana salam kenal dari saya handle pr-mfe qth setapak kl...salam 73

mdshaari berkata...

Salam Kontek Perdana, Salam Perkenalan di kembalikan kepada anda PR-MFE, handle operator disini mdshaari pemegang callsign komersil TDM EMS dan Amatur 9W2ECS.
QTH : Taman Bukit Angkasa, Pantai Dalam, KL.

Saya pun bukannya pandai sangat, sikit2 tu boelh ler hehehe, menjawap pertanyaan abang, model UV-8R adalah dari BRAND Ronson yang mana menggunakan klu tak silap papan dan sofware yang sama seperti Baofeng, mSTAR, dan Waccom.

DualBAND - kita boleh RX & TX -
di FREQ VHF = 136.0000 - 174.0000 dan di FREQ UHF = 400.0000 - 480.000 tp dengan syarat kita mempunyai Apparatus Asignment (lesen yang sah untuk memancar di freq tersebut.

Dual monitor / Dual Standby- boleh monitor kedua-duanya serentak, (ianya akan memantau kedua-dua Atas & Bawah sekiranya ada yang QSO.
A= yang di atas dan B= yang di bawah tetapi perlu mengaktifkan MENU TDR option 7. Kita boleh tahu yang aktif atau ada transmitting berpandukan Arrow.

Harap sedikit sebanyak terjawab pertanyaan anda rakan.

73.

mdshaari berkata...

MUAT TURUN Programming Software
https://docs.google.com/file/d/0B97NNcASOIM7WV9vN2ctbnZvX00/edit

mdshaari berkata...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Saya dah kemaskini MENU OPTION, harap2 rakan2 lebih mudah memahami.

Sekian. Terima kasih kerana membaca entry ini. :)

Tanpa Nama berkata...

Macamana nak masukkan freq ni (tx 147.675) (rx 147.075) (-0.600) (103.5) utk colum tone mode nak select apa? utk colum dtcs kod dtcs pol nak buh apa? dan colum cross mode nak select apa?

mdshaari berkata...

Assalam. Mohon maaf sekiranya cara2 di atas sukar di fahami. Sila ikuti dan fahami langkah aturan bagi PENGULANG/REPEATER.

Rasanya dah tertulis semua cara-caranya.

Bagi dtcs atau crossmode tak perlu lakukan apa2.

Sekian. Terima kasih kerana bertanya dan membaca entri ambo. :)

mdshaari berkata...

Atau di manakah lokasi tuan, In Shaa Allah sekiranya berhampiran boleh kita bersalaman di daratan dan saya cuba membantu.

Atau boleh hubungi saya melalui emel mdshaari.hassan@gmail.com

Mr.Dark Angel berkata...

bleh saya tahu setting menu yg diberi utk setting UHF atau VHF?atau kedua2 nyer setting mcm tu

mdshaari berkata...

Terima kasih kerana sudi baca entri ini, menjawab soalan tuan betul setting VHF dan UHF sama sahaja caranya,cuma untuk memasukkan freq UHF atau 400.000 - 480.000 anda perlu berada di dalam freq mode dan tekan butang BAND untuk tukar dari VHF ke UHF.

Harap penjelasan ini dapat membantu.
Sekian. Terima kasih.

73.

man berkata...

Sy nak minta tolong ajar kan sy boleh merayu sgt ni no sy 0127511622

mdshaari berkata...

harap bro man berjaya menetapkan freq seperti yang di mahukan. :)

mdshaari berkata...

atau boleh berjumpa saya di area Tmn. Bukit Angkasa
atau bangsar

azman berkata...

salam cikgu tdm ems, cni tdmp04. salam kontek knal, salam kontek perdana.sy ade masalh dlm beofeng 5uvr. handy boleh qso ke pengulang. xde masalah, cuma x tahu mcm mana nk seting supaya ade bunyi feedback dr pengulang apabila sy ptt dan lepaskan..sbb sy guna rig, ade feedback, so bile ade feedback sy tahu rig sy mencapai pengulang..harap cikgiu dpt membantu sy. sekian tq

mdshaari berkata...

In Shaa Allah saya cuba bantuin...
boleh berikan emel address.

maaf lama tak buka blogspot...QRL dengan TUGASAN.

azman berkata...

EMAIL SAYA man_rxz86@yahoo.com.my
TERIMA KASIH CIKGU

Tanpa Nama berkata...

Salam,berapa KM untk uv-5r?

mdshaari berkata...

Jawapan kepada pertanyaan TANPA NAMA
Salam,berapa KM untk uv-5r?

Bergantung kepada kuasa pancaran yang di gunakan dan sokongan dari antenna juga halangan semasa melalui mana2 kawasan...statik atau juga bermobil.

setakat saya cuba, dengan di bantu Antenna Cili Padi...

jarak mrnghampiri 5km penggunaannya.

Ghazali ab berkata...

Salam..sya ghaz bru berkecimpunan dlm dunia walkie talkie...blh bantu x sya bagaimana nk setting frekuensi jarak...yg blh sya gunakan diwaktu kecemasan dan berhubungan dgn kwn dgn frekuensi yg pada jarak yg jauh tpi pancaran frekuensi ader..harap dpt bantu sya....nier emeil sya ghazaliab55@gmail.com. tq waslm

Fandi Sani berkata...

Sy dh bt..tp sy x dpt...boleh ajar sy x...plssss

Tanpa Nama berkata...

Assalam...ingin bertanya mcm mana nak dptkan kembali channel yg sedia ada di dalam handy... channel yg sedia ada telah terpadam..model baofeng uv-5r..makasih

Azman Man berkata...

Salam,,tlg ajar saya cara guna UV 5RA

mdshaari berkata...

in shaa boleh, di mana lokasi tuan.
dan maaf kebelakangan ini saya agak kurang online.

maafkan saya sekiranya terlalu lambat reply

mdshaari berkata...

maaf yer rakan2 saya sudah agak lama tidak buka blogspot...dah bersawang hehehe. ampun maaf semua.

Tanpa Nama berkata...

https://docs.google.com/file/d/0B97NNcASOIM7WV9vN2ctbnZvX00/edit

ada paswword untuk extract file.... apa passwordnya